Kiezers met een beperking

Voor wie minder valide is of moeite heeft om goed te kunnen zien, kan het soms lastig zijn om een stem uit te brengen. Om deze drempel zoveel mogelijk weg te nemen, hebben we alle stemlokalen zo toegankelijk mogelijk ingericht. 

Aanpassingen toegankelijkheid stemlokalen

 • rolstoelvriendelijke inrichting 
 • minimaal 1 stemhokje met lager schrijfblad 
 • elk stemlokaal voorzien van loep met leeslamp 
 • een extra toegankelijk stemlokaal (op het gemeentehuis) met speciale voorzieningen 

Gemeentehuis: extra toegankelijk stembureau

Parkeren en wegwijzers

Bij het gemeentehuis zijn 2 invalideparkeerplaatsen aanwezig. De wegwijzers zijn hier lager geplaatst zodat deze voor iedereen zichtbaar zijn. Binnen vindt u extra uitleg over de verschillende taken aan de stemtafel (zoals het overhandigen van het stembiljet).

Duidelijke looproute

De looproute door het stemlokaal is in het gemeentehuis met behulp van contrasterende tape extra duidelijk aangegeven.

Toegankelijke stembussen 

De stembussen in het gemeentehuis zijn lager. Zo kunt u hier ook vanuit uw rolstoel makkelijker een stembiljet in doen.

Prokkelduo 

In het gemeentehuis is een prokkelduo aanwezig: een stembureaulid met en een stembureaulid zonder een licht verstandelijke beperking. Samen vullen zij elkaar aan en versterken elkaar gedurende de verkiezingsdag.

Visuele ondersteuning: samenwerking met Nuenen

De gemeente Son en Breugel werkt samen met de gemeente Nuenen om hulpmiddelen beschikbaar te stellen voor blinden of slechtzienden. In stemlokaal Het Klooster (Nuenen) kunt u gebruikmaken van een stemmal. Deze bevat voelbare cijfers en braille die u over het stembiljet legt. Daarnaast kunt u een stembox gebruiken. Dit is een apparaat met koptelefoon waarmee u hoort welke partijen en kandidaten op de lijst staan.

Stem uitbrengen in Het Klooster/Nuenen

 • Kiezerspas aanvragen
  Let op: als inwoner van Son en Breugel heeft u een kiezerspas nodig omdat u in een andere gemeente stemt. Vraag uw kiezerspas aan via deze link. Komt u hier niet uit? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we u hier graag bij (0499-491491 of verkiezingen@sonenbreugel.nl). 
 • Vervoer naar het stembureau
  Voor vervoer naar Nuenen kunt u gebruikmaken van Automaatje. Kiezers uit Son en Breugel die hun stem uitbrengen in stemlokaal Het Klooster krijgen deze reiskosten vergoed door de gemeente.

Vervoer naar het stemlokaal

Bent u minder mobiel en heeft u vervoer nodig om naar het stembureau te komen? Dan halen de vrijwilligers van AutoMaatje (onderdeel van SonenBreugelVerbindt) u thuis op en brengen u ook weer terug met hun eigen auto. Dit doen zij voor een minimale (onkosten)vergoeding. 

Neem bij voorkeur al in oktober contact op:

Uitleg voor mensen met (licht) verstandelijke beperking 

 • Op de website stemjijook.nl van ProDemos wordt op heldere wijze uitleg gegeven voor de verkiezingen en het stemproces. 
 • Op steffie.nl worden bezoekers op laagdrempelige wijze meegenomen in het stemproces en wat daarbij komt kijken.